Samlar du regnvatten och använder det i din trädgård?

 

Samlar du regnvatten i din trädgård? Hur fungerar det? Varför är det klokt att göra detta? Alla måste ta itu med konsekvenserna av klimatförändringarna. Tänk på kraftiga regnskurar som orsakar översvämningar och varma, torra somrar med vattenbrist. En uttorkad jord och vissnade växter är resultatet. Att förse din trädgård med dyrbart, och allt knappare kranvatten, är lyckligtvis inte längre det enda alternativet för att förse din dyrbara trädgård med den nödvändiga fukten. Hur idealiskt är det att samla regnvatten i botten av trädgården, så att du kan använda denna vattenbuffert under torra perioder. Med regnvatten arbetar du på en klimatsäker trädgård. Detta ger bara stora fördelar för människor, miljö och natur.

Samla upp regnvatten under jorden: infiltrationslåda
Samla upp regnvatten under jorden: infiltrationslåda

Samlar upp regnvatten
Att göra din trädgård klimatsäker diskuterades först för flera år sedan. Regeringen har i lag slagit fast att alla har ansvar för vattenbalansen i trädgårdar. Som tomtägare är du därför ansvarig för det regnvatten som faller på din mark och byggnader. Använd detta till din fördel och skapa en klimatsäker trädgård. Applicera genomsläpplig/vattengenomsläpplig beläggning. Detta ger mer utrymme för naturligt markliv och ökar den biologiska mångfalden. Hur gör du det här?

Lägg ett öppet stenläggningsmönster. Mellanrummen däremellan kan fyllas med grus eller sand, men överväg också att fylla mellanrummet mellan vokaler med marktäckare som Thymus praecox eller Sagina subulata.
Plantera ett träd. Den ger skugga, håller kvar vatten och filtrerar luften. Eller använd klätterväxter som ger extra kyla.
Samla upp regnvatten i en regntunna. Genom att koppla bort ditt stuprör bidrar du till ett vattentåligt klimat.
Låt regnvattnet infiltrera. Detta kan du uppnå med en wadi eller gruslåda i din trädgård. Du kan samla stora mängder vatten i den.
Förhindra översvämning av regnvatten i din trädgård: trappsteg
Lägg ett öppet stenläggningsmönster så att regnvattnet kan rinna ner i marken.

För- och nackdelar med regnvatten
Regnvatten har många fördelar. Du sparar mycket pengar med det, temperaturen på vattnet är bättre för din trädgård, ingen kalk, rolig att använda på ett innovativt sätt och du bidrar till ett hållbart samhälle. Nackdelen är att regnvattnet inte är jämnt fördelat över året. Ibland har man för mycket, andra gånger för lite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Hur gör du rätt val för espalier i din trädgård?

  espaliers, hur gör du rätt val för din trädgård? Du kan också beskriva espalier som en “häck på höjden” för att begränsa utsikten, ge struktur till din trädgård och för dess dekorativa karaktär. Du kan välja en skifferform i horisontella golv eller med helskärm. Att leda i golv säkerställer att du kan se grenarnas […]

Read More
Trädgård

Skapa din egen gröna oas: Upptäck skönheten i din trädgård

En trädgård är en plats där du kan finna lugn, njuta av naturens skönhet och skapa ditt eget gröna paradis. Det är en plats där du kan koppla av, spendera tid med familj och vänner, eller bara vara i harmoni med naturen. I denna artikel kommer vi att utforska hur du kan skapa din egen […]

Read More
Trädgård

Bokhäck, känd vetenskapligt som Fagus sylvatica

Bokhäck, känd vetenskapligt som Fagus sylvatica, är en populär typ av häckväxt i många delar av Europa, inklusive Sverige. Dess popularitet beror delvis på dess vackra, glänsande löv och dess förmåga att skapa en tät, nästan ogenomtränglig häck. Bokhäck är en lövfällande växt, vilket innebär att den förlorar sina löv under vintern. Trots detta, förblir […]

Read More