Hur gör du rätt val för espalier i din trädgård?

 

espaliers, hur gör du rätt val för din trädgård? Du kan också beskriva espalier som en “häck på höjden” för att begränsa utsikten, ge struktur till din trädgård och för dess dekorativa karaktär.

Du kan välja en skifferform i horisontella golv eller med helskärm. Att leda i golv säkerställer att du kan se grenarnas vackra horisontella struktur på vintern. Däremot är det lättare att behandla trädet som en häck på höjden. Då använder du alla grenar för att få en helskärm utan att behöva ta hänsyn till golvens struktur. Detta ger också det önskade resultatet snabbare: ingen sekretess.

Beskärning av espalier
Hur du beskär espalier beror på om du har horisontella våningar eller en helskärms espalier. När det gäller en häck placerar du träden med cirka en och en halv till två meters mellanrum och beskär dem varje gång som du skulle beskära en häck. Man kortar av sidorna årligen och toppar topparna. Helskärmar bör hållas smala. Använd en vass häcksax för detta.

Förhöjda espalier blir också täta i strukturen på sommaren på grund av deras lövverk. Tänk på den välkända platanen. Man beskär dem olika, nämligen med vass beskärningssax. Detta gör du årligen på hösten (eller vintern om det inte fryser). Beskär trädet tillbaka till sin ursprungliga nivå. Förkorta alla sidoskott till två eller tre ögon.

Distans espalier
Man placerar ofta espalier med golv lite längre ifrån varandra. Dessa träd är i allmänhet lite större och de gillar att ha utrymme. Det brukar vara ett avstånd på tre till fyra meter mellan stammarna. Detta beror alltid på det totala avståndet som du ska plantera och hur du ska dela träden optiskt. Klart man vill att det ska se snyggt ut. När allt kommer omkring ser man på det i mer än ett år.

Vill du ha effekten av espalier som en häck på höjden? Sedan planterar du träden närmare varandra och håller en och en halv till två meters avstånd beroende på dina önskemål. Det gäller även vintergröna espalier som Prunus, Photinia eller Holmek. Dessa träd är alla tillgängliga i förväg. Även om du har espalier av en Fagus (bok) eller Carpinus (avenbok) som måste växa mot varandra på höjden rekommenderas ett planteringsavstånd på en och en halv till två meter.

Oavsett om en konstruktion för att styra grenar eller inte
Om du gör en konstruktion för att styra grenarna beror helt på placeringen, storleken på träden och det plantavstånd du väljer. Vanligtvis är träden redan ledda med bambupinnar. Då kan du enkelt koppla ihop dem med andra bambupinnar. På så sätt får du en sammankopplad helhet snabbt och enkelt. Detta är dock inte den starkaste lösningen, speciellt om träden står längre ifrån varandra.

Med större avstånd mellan träden eller om man vill att de ska växa sig fint stora och starka är det klokt att göra en konstruktion. För att göra detta, använd långa stolpar med en längd på cirka fyra meter. Se till att de är minst en meter i marken. Du placerar dessa stolpar i mitten av två träd. Stängerna är sammankopplade med tråd eller bambupinnar. Detta gör du längst upp och längst ner på bambuskärmen. Detta ger mycket mer styrka och de gamla bambupinnarna kan sedan tas bort efter ett år. För mer styrka, sträck några extra trådar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Samlar du regnvatten och använder det i din trädgård?

  Samlar du regnvatten i din trädgård? Hur fungerar det? Varför är det klokt att göra detta? Alla måste ta itu med konsekvenserna av klimatförändringarna. Tänk på kraftiga regnskurar som orsakar översvämningar och varma, torra somrar med vattenbrist. En uttorkad jord och vissnade växter är resultatet. Att förse din trädgård med dyrbart, och allt knappare […]

Read More
Trädgård

Skapa din egen gröna oas: Upptäck skönheten i din trädgård

En trädgård är en plats där du kan finna lugn, njuta av naturens skönhet och skapa ditt eget gröna paradis. Det är en plats där du kan koppla av, spendera tid med familj och vänner, eller bara vara i harmoni med naturen. I denna artikel kommer vi att utforska hur du kan skapa din egen […]

Read More
Trädgård

Bokhäck, känd vetenskapligt som Fagus sylvatica

Bokhäck, känd vetenskapligt som Fagus sylvatica, är en populär typ av häckväxt i många delar av Europa, inklusive Sverige. Dess popularitet beror delvis på dess vackra, glänsande löv och dess förmåga att skapa en tät, nästan ogenomtränglig häck. Bokhäck är en lövfällande växt, vilket innebär att den förlorar sina löv under vintern. Trots detta, förblir […]

Read More